Wednesday, December 28, 2011

History MCQ Paper Free Online Solved Paper

History MCQ Paper Free Online Solved Paper

UPSC Practice Sample Paper

1. The lower castes tried to assert themselves by borrowing and imitating customs and manners of the upper castes. This was termed as Sanskritisation by —

(A) M.K. Gandhi

(B) Bernard Cohn

(C) BR. Ambedkar

(D) M.N. Srinivas

Ans. (D)

2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Deoband School — Saiyyad Ahmed Madani

(B) Majlis-i-Ahrar — Maulana Azad

(C) Khaksar — Inayat Ullah Mashriqui

(D) Khudai Khidmatgar — Abdul Ghaffar Khan

Ans. (A)

3. Dewan Velu Thampi of Travancore organised the Revolt in —

(A) 1800

(B) 1805

(C) 1809

(D) 1811

Ans. (C)

4. Satyashodak Samaj was founded by —

(A) Jyotiba Phule

(B) Sri Narayan Guru

(C) Gopal Babu Walong

(D) Bhaskar Rao Jadav

Ans. (D)

5. The Rajmundarr Social Reforms Association to encourage widow re-marriage was founded in 1871 by —\

(A) Virasalingam

(B) K.T.Telang

(C) Behramji

(D) Gopalachariar

Ans. (A)

6. Which one of the regions is known for paintings that are manuscript illustrations in miniature executed on palm-leaf during the

period A.D. 1100-1300?

(A) Kerala

(B) Deccan

(C) The Chola kingdom

(D) Western India

Ans. (A)

7. During Mohammad Ghori’s absence on account of engagement with the Turks in Asia, who principally looked after the affairs of India?

(A) Mahamud of Ghor

(B) Bakhtiyar Khilji

(C) Qutub-ud-din Aibak

(D) Itkhtiyar-ud-din Muhammad

Ans. (C)

8. That ginger and cinnamon were produced in large quantities in the pandya country is mentioned by —

(A) Megasthenese

(B) Ptolemy

(C) Ibn Said

(D) Marcopolo

Ans. (D)

9. Which one of the following Sultans had the largest standing army?

(A) Firoz Tughlaq

(B) Ibrahim Lodi

(C) Balban

(D) Alauddin Khilji

Ans. (D)

10. Which one of the following denoted a series of coins?

(A) Gajasataka

(B) Gadhiya

(C) Hiranaydama

(D) Katisama

Ans. (B)

11. Balban was invited to Delhi by—

(A) Razia Sultana

(B) Iltutmish

(C) Akat Khan

(D) Khwaja Jamaluddin Basri

Ans. (D)

12. About whose kingdom is it said “The dominion of the Lord of the Universe extended from Delhi to Palam?”

(A) Qutub-ud-din Aibak

(B) Nasir-ud-din Mahmud Tughlaq

(C) Mohammad Ghazm

(D) Alam Shah

Ans. (B)

13. What was the main cause of the downfall of Razia Sultana J

(A) She was a woman

(B) She neglected Islam

(C) She allowed undue favours to an Abyssinian slave

(D) She was an inefficient Administrator

Ans. (C)

14. Allauddin Khilji succeeded—

(A) Jallaluddin Firozshah

(B) Balban

(C) Iltutmish

(D) Razia Sultana

Ans. (A)

15. Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are prescribed by —

(A) Manu

(B) Narada

(C) Brihaspati

(D) Parasara

Ans. (A)

16. Which one of the following is the oldest smriti?

(A) Vishnu Dharamasastra

(B) Manu smriti

(C) Yajnavalkya smriti

(D) Narada smriti

Ans. (B)

17. Pratishthana, an important trading centre was on the river —

(A) Kaveri

(B) Krishna

(C) Godavari

(D) Narmada

Ans. (C)

18. Who bought Islam religion to India for the first time?

(A) Mohammad Bin Quasim

(B) Mohammad of Ghori

(C) Mohammad of Ghazni

(D) Qutubuddin Aibak

Ans. (A)

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Kshauma : Textile

(B) Pada : Coin denomination

(C) Adhaka : Architectural fragment

(D) Drona : Measure of rainfall

Ans. (D)

20. Which of the following is incorrect?

(A) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the Mongols by acknowledging their overlordship

(B) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the Mongols by defeating them on frontiers of his kingdom

(C) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the mongols by ceding to them the province of Punjab

(D) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the Mongols by refusing to give shelter to Jalaluddin Mongbarni of Khwarism who was being pursued by the Mongols

Ans. (D)

21. Which of the following is correct?

(A) Balban did not believe in the theory of devine right of kings

(B) Balban did not believe that king’s person was sacred

(C) Balban believed that unalloyed despotism alone could expect obedience from his subjects and ensure the security the state

(D) Balban did not believe that the fear of the governing power could not be the basis of good government

Ans. (C)

22. The valangai (right hand) and idangai (left hand) divison of South Indian Society is first noticed in the —

(A) Sangam period

(B) Pahallava period

(C) Chola period

(D) Nayka period

Ans. (B)

23. Who was the first among the Sultans of Delhi to withdraw the privileges that the Hindu revenue collector had been enjoying?

(A) Balban

(B) Alauddin Khilji

(C) Firoz Tughlaq

(D) Sikandar Lodi

Ans. (B)

24. Which one of the following pairs does not match?

(A) Rajsekhara — Kavyamimamsa

(B) Uddyotana — Kuvalayamala

(C) Ballal├ásena — Dayabhaga

(D) Laxmidhara — Kritykalaptaru

Ans. (C)

25. What was the name of the Delhi Sultan who himself assumed the title of the Khalifa?

(A) Balban

(B) Alauddin Khilji

(C) Qutubuddin Mubaraq Khilji

(D) Mohammad Tughlaq

Ans. (C)

No comments:

Post a Comment