Wednesday, December 28, 2011

Free Online History Paper For IAS & Other Test

Free Online History Paper For IAS & Other Test

History Practice Test Paper

. Directions — In this paper; all the questions of Indian history (earliest times to 1964.) based on assertion & statements. There are two statements one labelled as Assertion (A) & the other labelled as Reason (R). Each question has 4 options A, B, C, D, select the one correct answer.

1. Assertion (A): Akbar claimed divinity for himself.

Reason (R): He thought that in a country of many beliefs such as India, the sovereign should not be associated with any one

particular religion.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

2. Assertion (A): Cottage industries and handicrafts of India flourished due to the development of railways.

Reason (R): Railways helped movement of commodities and goods.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

3. Assertion (A): The Kushanas issued a large number of gold coins.

Reason (R): The period was marked by flourishing trade.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

4. Assertion (A): Society became increasingly agrarian during the post-Gupta period.

Reason (R): Small peasants could not claim and rights to land.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

5. Assertion (A): The Shudras were largely peasants during post-Gupta times.

Reason (R): The Vaishyas gave up agriculture completly.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

6. Assertion (A): Rigveda was never a popular text.

Reason (R): It was a ritual text.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

7. Assertion (A): The Jainas follow the practice of worshipping images of Tirthankaras.

Reason (R): They denied the existence of a supreme being.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

8. Assertion (A): Varieties of coins bearing legends in Greek and Brahmi have been discovered from North-Western India.

Reason (R): India carried out extensive trade with the Greek world.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

9. Assertion (A): Nizamaddin Anliya approved the conduct of a Sufi in releasing his women slave and a flowing her to return

to her Hindu parent.

Reason (R): This was strictly in accordance with the Muslim law.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

10. Assertion (A): The first split in the All India Trade Union Congress took place in 1929.

Reason (R): The Great Economic Depression resulted in differences of opinion among the AITUC leaders.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

11. Assertion (A): The direct result of Shah Alam’s farman (1765) was the establishment of the Dual Government in Bengal.

Reason (R): The famine of 1770 was the result of misrule by the East India Company through Shitab Rai and Raza Khan.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

12. Assertion (A): Upnishadas were compiled towards the end of the Vedic period.

Reason (R): The Upanishadic thought cetres round the idea of soul (Atman), not sacrifice.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

13. Assertion (A): In ancient India, the status of women, idealized in literature and art, underwent steady deterioration through

the ages

Reason (R): Though monogamy was the edeal, polygamy was often the practice among the higher classes of society.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

14. Assertion (A): General Dyer fired at Jallianwala Bagh crowd without any warning and till the ammunition was exhausted.

Reason (R): This shooting was not only to boost the moral of the army, but also to strike terror in Punjab.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

15. Assertion (A): According taes, devadasis held a highly repsctable position in the Vijayanagar society.

Reason (R): The devadasi system came into existence in South India under the Vijayanagar rules.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

16. Assertion (A): The enactment of the Age of Consent Bill was opposed by Lokmanya Tilak.

Reason (R): Lokmanya Tilak believed that society instead of government should take steps for eradications social Malpracties.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

17. Which one of the following was not an item of export from India to the west during the early centuries of the Christian era?

(A) Pearls

(B) Fine textiles

(C) Precious stones

(D) Silver

Ans. (D)

18. Which one among the following has different kind of connotation from the other three?

(A) Sabha

(B) Nagaram

(C) Bhukt

(D) Ur

Ans. (C)

19. Which one of the following was an important seaport in the Kakatiya kingdom?

(A) Dharnikota

(B) Mottuppalli

(C) Masulipattanam

(D) Nelluru

Ans. (D)

20. Which one of the following is correctly matched?

(A) Uraiyur — Spices

(B) Korvai — Pearl

(C) Vanji — Silk

(D) Kanchi — Ivory

Ans. (B)

21. Which of the following were denoted by the term ‘Kutumbin’ occurring in epigraphical sources?

1. Landowners

2. Artisans

3. Kinsmen of rural officials

4. Category of persons sometimes transferred along with land

Select the correct answer from the codes given below —

(A) 1, 3

(B) 1, 2, 3

(C) 1, 4

(D) 2, 3, 4

Ans. (C)

22. In ancient and early medieval India the uncultivated and untaxed land was called —

(A) Sita

(B) Kharvataka

(C) Khilakshetra

(D) Sitadhyaksha

Ans. (C)

23. The term brahmadeyas occurs for the first time in —

(A) Early vedic texts

(B) Early Buddhist texts

(C) Pre-Gupta inscriptions

(D) Post-Gupta inscriptions

Ans. (C)

24. The head of a guild in ancient and early medival India was called —

(A) Adhipati

(B) Gahapati

(C) Jetthaka

(D) Adhikari

Ans. (C)

25. Which one of the following were included in the antyaja category of people mentioned in the Dharmasastras?

(A) Yayanas

(B) Shabaras

(C) Sudras

(D) Chandals

Ans. (D)

No comments:

Post a Comment