Monday, December 19, 2011

Free Online Psychology Paper

Free Online Psychology Paper

Psychology Objective Paper

1. Who among the following has proposed a self-perception theory that states that weak or ambiguous internal cues force an individual into the role of an outside observer?

(a) Festinger

(b) Carl Smith

(c) Bern

(d) Fritz

Ans. (c)

2. ______are cognitions, or thoughts, about the characteristics of objects.

(a) Attitudes

(b) Beliefs

(c) Prejudice

(d) Perceptions

Ans. (b)

3. ____means that each person in the target population has an equal chance of being selected in the sample.

(a) Paired comparison

(b) Random Sampling

(c) Draw Sample

(d) None of the above

Ans. (b)

4. Which of the following psychological theories focuses on different factors that may affect the way attitudes develop and change?

(a) Learning theories

(b) Consistency theories

(c) Cognitive-response theories

(d) All of the above

Ans. (d)

5. ____, in which the reward consequences of any behaviour shape its subsequent enactment, is relevant to attitude formation and change.

(a) Classical conditioning

(b) Instrumental conditioning

(c) Cognitive Dissonance

(d) None of the above

Ans. (b)

6. _____ is/are major way/ways for a person to reduce dissonance.

(a) To change one of the cognitive elements

(b) To add a new cognitive element

(c) To motivate the person

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)

7. Leon Festinger’s theory of cognitive dissonance was one of the most influential theories of attitude change in

(a) Behaviour psychology

(b) Cognitive psychology

(c) Social psychology

(d) Physiological psychology

Ans. (c)

8. In general, behaviours can be caused by

(a) Personal forces

(b) Environmental forces

(c) Psychological motives

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)

9. ______ are a compelling set of categories used to describe, remember and communicate our own and other people’s behaviour.

(a) Stereotypes

(b) Traits

(c) Attribution

(d) Attitudes

Ans. (b)

10. An important set of ideas about the development and maintenance of long-term social relationships is

(a) Implicit Learning theory

(b) Social exchange theory

(c) Attribution theory

(d) Behaviour theory

Ans. (b)

11. _____ was the first to suggest that we sometimes deduce our attitude position by direct observation of our own behaviour.

(a) Martin Fishbein

(b) Daryl J. Bern

(c) MC Guire

(d) None of the above

Ans. (b)

12. Which one of the following statements is correct about bogus pipeline?

(a) Bogus pipeline is an ingenious technique for studying attitudes

(b) In bogus pipeline, respondents are told that they will be attached to a special apparatus that, by measuring tiny changes in their muscles can assess their true opinions no matter what they say

(c) Bogus pipeline is an ingenious technique for studying memory

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)

13. Many studies indicate that the more frequently we are exposed to a given stimulus, the more in general, we tend to like it. This is known as

(a) Frequency of exposure effect

(b) Propinquity

(c) Proximity

(d) Nearness

Ans. (a)

14. Which one of the following statements is not correct about social norms?

(a) Descriptive norms tell us what most people do in a given situation

(b) Descriptive norms inform us about what is generally seen as appropriate or adaptive behaviour in that situation

(c) Injunctive norms specify what should or should not be done

(d) Injunctive norms specify merely what most people do

Ans. (d)

15. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists

List-I List-II

(Tactics) (Explanation)

A. Foot-in-the-door-technique 1. Person employing this tactic starts with a very

large request. After that request is refused, a much,

smaller one is made

B. Door-in-the-face technique 2. People start with a trivial request and then,

when this is granted, move on to a larger request,

the one they really wanted all along

C. Playing hard to get 3. Individuals try to create the impression that they

are very popular or very much in demand

Codes:

A B C

(a) 2 1 3

(b) 3 2 1

(c) 1 2 3

(d) 2 3 1

Ans. (a)

16. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List-I List-II

(Attitude Scales) (Psychologists)

A. Method of equal 1. Edward and appearing intervals Kilpatric

B. Summated Rating method 2. Likert

C. Social Distance Scale 3. Thurstone

D. Cumulative Scaling Method 4. Bogardus

E. Scale Discrimination Technique 5. Guttmann

Codes:

A B C D E

(a) 1 2 4 5 3

(b) 3 1 2 4 5

(c) 3 2 4 5 1

(d) 5 4 2 1 3

Ans. (c)

17. The models of impression formation stressing the role of behavioural examples suggest that when we make judgements about others.

(a) We recall examples of their behaviour and base our judgements and our impressions on these

(b) We simply bring our previously formed abstractions to mind and then use these as the basis for our impressions and our decisions.

(c) Impressions emerge out of the operation of many cognitive processes

(d) None of the above

Ans. (a)

18. Which one of the following statements is correct about tactics of impression management?

(a) Individuals use many different techniques for boosting their image

(b) Self-enhancement is the effort to increase one’s own appeal to others

(c) Other-enhancement is the effort to make the target person feel good in various ways

(d) All of the above

Ans. (d)

19. The link establishing that psychological traits cause the physical characteristics to develop is known as

(a) Dorian Gray effect

(b) Bloom’s syndrome

(c) Zebrowitz effect

(d) None of the above

Ans. (a)

20. Which one of the following statements is not correct?

(a) Berry 1997 found that the impressions individuals make on others are often strongly affected by such factors as facial appearance

(b) ‘Baby faced’ persons are perceived as being warmer and less dominant than those with more mature features.

(c) Persons with high-pitched, childlike voices are perceived as warmer and less dominant than those with deeper and more mature voices

(d) Impressions are often influenced by factors individuals can readily control.

Ans. (d)

21. In recent past, psychologists have shown increasingly greater interest in understanding the role of culture in

(a) Mental processes

(b) Behaviour

(c) Attitudes

(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)

22. ______ refers to the process of deliberate shaping by conscious and active training to acquire and adapt to the values and expectations of the society.

(a) Modernisation

(b) Socialisation

(c) Sanskritisation

(d) Acculturation

Ans. (b)

23. ____is an important part of relationships.

(a) Interaction

(b) Interpersonal attraction

(c) perception

(d) Attribution

Ans. (b)

24. Which of the following steps n reduce the complexities of opinion polling?

(a) Selecting a sample of respondents

(b) Constructing the attitude items

(c) Tabulating the results

(d) All of the above

Ans. (d)

25. _____ can also be used to provide information about the percentage of the population that supports the use of marijuana, the death penalty or a low-cost housing project.

(a) Self-report method

(b) Public opinion polls

(c) Attitude scale

(d) Interview

Ans. (b)

No comments:

Post a Comment