Wednesday, December 28, 2011

Indian History R & A Solved Paper

Indian History R & A Solved Paper

Free Online History Test Paper

Directions — In this paper; all the questions of Indian history based on assertion & statements. There are two statements one labelled as Assertion (A) & the other labelled as Reason (R). Each question has 4 options A, B, C, D, select the one correct answer.

1. Assertion (A) : Ashoka reduced the land revenue of Lumbini by 1/8th.

Reason (R) : Buddha was born at Lumbini.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

2. Assertion (A): Bhagvatism emerged fully in Gupta period.

Reason (R): Guptas were the followers of Vishnu.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

3. Assertion (A) : Bhaga and Bali did not feature in Post Gupta period.

Reason (R): They were replaced by new taxes.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

4. Assertion (A): Tamralipti ceased to be a port in pre-Gupta period.

Reason (R): Indians traded with Roman countries.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

5. Assertion (A): Vijayanagar rulers were defeated in Talikota.

Reason (R) : All three states of Bahmani fought unitedly against it.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

6. Assertion (A) : The social reform movement was a middle class movement.

Reason (R) : Middle class was educated.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

7. Assertion (A) : The caste movements in British India were failure.

Reason (R) : Caste Hindus were opposed to it.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

8. Assertion (A) : The English introduced western education in India.

Reason (R) : They wanted to make Indians aware of scientific and rational advancement.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

9. Assertion (A) : The Lahore Session of 1940 was a turning point in the History of India.

Reason (R) : Demand for Pakistan was outlined in Jinnah’s 14 points.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

10. Assertion (A) : The battle of Talikota in 1565 between Rama Raya and the Muslim rulers of Deccan occupies a significant place

in our History.

Reason (R) : (i) It brought the prestige of Vijaya Nagar Empire very low.

(ii) It also paved the way for Mughal penetration in south.

(A) Both A and R are correct but R (ii) is not correct explanation of A

(B) Both A and R are correct and R (i) and (ii) are also correct

(C) A is correct but R (i) and (ii) are incorrect

(D) A is incorrect but R (i) and (ii) correct

Ans. (B)

11. Assertion (A): With Kabir and Nanak the Bhakti movement took a new turn.

Reason (R): (i) There was neither an attempt to reform institutionalised Hinduism by attacking the system of worship.

(ii) They did not consider it a means of escape through submerging consciousness in devotion.

(A) A is correct but R (ii) is not correct

(B) A is not correct but R (i) and (ii) is correct

(C) A and R (i) and (ii) is correct explanation to A

(D) A and R (i) and (ii) both incorrect

Ans. (A)

12. Assertion (A): Anti-Brahminism was the core of Jyotiba Phule’s ideology.

Reason (R): He had suffered a lot of indignities from the Brahmins and members of other higher castes.

(A) Neither A is correct nor R is the correct explanation of A

(B) Both A and R correct and R is the correct explanation of A

(C) A is correct and R is not correct

(D) A is not correct R is only correct

Ans. (C)

13. Assertion (A): Dr. Annie Besant organised the Home Rule Movement against the British Rule.

Reason (R): She wanted to organise all sections of Indian people on the basis of a single political slogan above religious consideration.

(A) A is correct but R is not correct

(B) A is not correct but R is correct

(C) A and R both are not correct

(D) A is correct and R is the correct explanation of A

Ans. (D)

14. Assertion (A): There are instances of rural resistance in early medieval Deccan and South India.

Reason (R): Grants of agrahara and devadana rights to brahmanas and temples respectively undermined the rights of villagers.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

15. Assertion (A): During the Sangam age the land tax was the largest source of income.

Reason (R): It was charged at the rate of 1/4 of the produce.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

16.. Assertion (A): Gautamiputra Satakarni was opposed to the system of four varnas.

Reason (R): Gautamiputra Satakarni extended patronage to Buddhist monks.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

17. Assertion (A) : After the Kushans the Turks brought the technique of constructing the true, arch on a massive scale.

Reason (R): The Turks introduced into India the technique of preparing lime-mortar.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

18. Assertion (A): In the Swadeshi and Boycott movement of 1905-1908 in Bengal, not only students and women but peasants also actively participated.

Reason (R): This movement was a powerful expression of resentment against the Partition of Bengal.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

19. Assertion (A): The Cholas were the inheritors and continuers of the Pallava traditions in temple construction.

Reason (R): They built numerous monolithic temples throughout their kingdom following the Pallava styles.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

20. Assertion (A): The concepts of Tauhidi Ilahi & Sulh-i-Kul confirm Emperor Akbar’s pantheistic approach & cosmopolitan out look.

Reason (R): Through Mahzar, he tried to appropriate spiritual as well as temporal power.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

21. Assertion (A): There was an upsurge of peasants in Telangana in the erstwhile state of Hyderabad in 1942.

Reason (R): It was an extension of the Quit India Movement of 1942.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

22. Assertion (A): Hinayana and Mahayana Buddhism were divided into four speculative schools, Vaibhashika Sautrantika,

Madhyamika and Yogachara.

Reason (R): References to these four schools are to be found in the Brahmanical works on philosophy.

(A) Both A and R are true and ft is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

23. Assertion (A): The Bhagavata religion spread to western India and northern Deccan.

Reason (R): The Yadava-Satvata-Vrishni people of Mathura migrated to different regions.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

24. Assertion (A): The Kushanas carried on sea trade through the Persian Gulf and the Red Sea.

Reason (R): They maintained a well organised navy.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

25. Assertion (A): Some Pallava grants prohibited the entry of royal officers in the granted village.

Reason (R): The granted villages were directly administered by the king.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

No comments:

Post a Comment