Wednesday, December 28, 2011

Free Objective Online Indian History Paper

Free Objective Online Indian History Paper

History Model Test Paper

Directions — In this paper; all the questions of Indian history (earliest times to 1964.) based on assertion & statements. There are two statements one labelled as Assertion (A) & the other labelled as Reason (R). Each question has 4 options A, B, C, D, select the one correct answer.

1. Assertion (A): Pushyamitra had signalled his success by performing the Aswamedha.

Reason (R): Vasumitra had inflicted a defeat on the Yavanas.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

2. Assertion (A): The Bhakti saint Vallabhacharya professed Suddhadvaita Philosophy.

Reason (R): He completely identified the individual soul with Brahman and did not subscribe to the distinction between the two.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

3. Assertion (A): The Buland Darwaza at Fatehpur Sikri was built by Akbar in 1602.

Reason (R): He wanted to commemorate his conquest of Gujarat.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

4. Assertion (A): Jaisingh succeeded in persuding Shivaji to come to Aurangzeb’s court and enter Imperial services.

Reason (R): The attempt at reconciliation failed because Shivaji was dissatisfied with the terms offered.

Codes:

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

5. Assertion (A): Malik Ambar was the first to employ successfully and on a large scale the Maratha light-horse as guerillas.

Reason (R): He wished to weld the Marathas into a nation.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

6. Assertion (A): The invasions of Krishnadevaraya into the territories of Prataprudra were inconclusive.

Reason (R): Krishnadevaraya invaded the territories of the Gajepathi not for the latter’s extinction but only for the recovery of last

territories.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

7. Assertion (A): The Arthashastra of Kautilya provided for the office of the superintendent of trade.

Reason (R): The state engaged in extensive trade.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

8. Assertion (A): Urban centres in the Gangetic plains declined during the—Gupta period.

Reason (R): Trade languished.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

9. Assertion (A): The Post Gupta period witnessed the expansion of the Kayastha caste in North India.

Reason (R): The number of land grants substantially increased.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

10. Assertion (A): In South India, agriculture was the principal occupation of the Megalithic people.

Reason (R): They introduced tank irrigation.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

11. Assertion (A): The Buddhist nuns were under the supervision of the monks,

Reason (R): There was a special code for the nuns called the Bhikkunipati mokkha.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

12. Assertion (A): Bhagavatism became popular in the Gupta period.

Reason (R): Gupta rulers were great devotees of Krishna.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

13. Assertion (A): Varnasankara was greatly favoured by the authors of Dharinshastras.

Reason (R): It helped in the proliferatioii of mixed castes,

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

14. Assertion (A): Alauddin Khalji imposed price control in Delhi.

Reason (R):: He wanted to pay lower wages to artisans building his palaces in Delhi.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

15. Assertion (A): Akbar’s official historian Abul FazI neither gives the prices of slaves nor does he mention slave markets.

Reason (R): Akbar prohibited slave trade in his empire.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

16. Assertion (A): The treaty of Amritsar was signed between Ranjit Singh and East India Company on April 25, 1809.

Reason (R): Ranjit Singh wanted to expand his empire with the help of the company.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

17. Assertion (A): Chandragupta instigated revolt against Greek Satraps.

Reason (R): Chandragupta had visited the camp of Alexander.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

18. Assertion (A): The regin of Krishnadeva Raya was the period of Vijayangar’s greatest success when its army was always

victorious.

Reason (R): Krishnadeva Raya’s army and navy were trained by Portuguese generals appointed by him.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

19. Assertion (A): Harappan civilization had extensive trade contacts with other contemporary civilizations.

Reason (R): Bronze age civilizations were sustained by elaborate exchange networks.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

20. Assertion (A): Some Yavans (Greeks) were converted to the Vaishnav cult thiring the reign of the Sungas.

Reason (R): Bhagvat erected a garuda pillar at Besnagar.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

21. Assertion (A): Vishwamitra is described to have organized a confederacy often kings against Sudas.

Reason (R): Sudas preferred Vasistha as a priest.

Codes:

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

22. Assertion (A) : Jains are atheist.

Reason (R): Jains reject the Vedas.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

23. Assertion (A) : Chola ascendancy declined in 12th century A.D.

Reason (R): Their resources were exhausted by frequent wars.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

24. Assertion (A) : Akbar founded Din-i-Ilahi.

Reason (R) : He disliked Islam.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

25. Assertion (A) : The Revolt of 1857 was a failure.

Reason (R) : There was no coherence among the Indians.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

No comments:

Post a Comment