Friday, December 2, 2011

Free Online History Sample Paper

Free Online History Sample Paper
History Practice Question Paper
1. ‘Navaniketam’ is a treative on—
(A) Polity
(B) Economics
(C) Medicine
(D) Philosophy
Ans. (C)

2. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Deoband School — Saiyyad Ahmed Madani
(B) Majlis-i-Ahrar — Maulana Azad
(C) Khaksar — Inayat Ullah Mashriqui
(D) Khudai Khidmatgar — Abdul Ghaffar Khan
Ans. (A)
3. Which city during Hieun-Tsang visit to India was famous for cotton cloth?
(A) Banaras
(B) Patliputra
(C) Mathura
(D) Kanchi
Ans. (C)
4. Dayal Singh Majithia was associated with —
1. Newspaper
2. Education
3. Banking
4. British army
Select the correct answer using the codes given below—
Codes:
(A) 1, 2 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 3 and 4
Ans. (B)
5. Child marriage custom started during —
(A) Mauryan age
(B) Kushanas age
(c) Guptas age
(D) Reign of Harsha Vardhan
Ans. (C)

6. Satyashodak Samaj was founded by —
(A) Jyotiba Phule
(B) Sri Narayan Guru
(C) Gopal Babu Walong
(D) Bhaskar Rao Jadav
Ans. (D)
7. The Rajmundarr Social Reforms Association to encourage widow re-marriage was founded in 1871 by —\
(A) Virasalingam
(B) K.T.Telang
(C) Behramji
(D) Gopalachariar
Ans. (A)

8. ‘Manusmriti’ regards the region lying between the rivers Saraswati and Drishadvati as —
(A) Aryavarta
(B) Brahmavarta
(C) Brahamshridesa
(D) Madhya desha
Ans. (D)

9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists —
List I
(a) Dayanand Saraswati
(b) Lala Munshi Ram
(c) Pandit Shiv Narayan Agnihotri
(d) Lala Hansraj
List II
1. Gurukul
2. Dev Samaj
3. Anglo-Vedic Colleges
4. Satyarth Prakash
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 4 1 3 2
(C) 4 1 2 3
(D) 1 4 3 2
Ans. (C)
10. Har Dayal, Baba Harnam Singh ‘Tundilat’, Baba Sohan ‘Bhakna’ and Gurdit Singh were associated with —
(A) India Independence League
(B) Naujawan Bharat Sabha
(C) Ghadar Movement
(D) Akali Movement
Ans. (C)

11. The Gandhara school of sculpture flourished between —
(A) 150 B.C. — 150 AD.
(B) l5OA.D. — 250A.D.
(C) 50 B.C. — 500A.D.
(D) None of these
Ans. (C)


12. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists —
List I
(a) Condition of India
(b) Mother India
(c) Farewell to India
(d) Passage to India
List II
1. Edward Thompson
2. E.M. Forster
3. India League
4. Katherine Mayo
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 3 4 1 2
(C) 3 1 2 4
(D) 4 2 1 3
Ans. (B)

13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below this lists—
List I
(A) Tattvabodhini Sabha
(B) Darul-Ulum Deoband
(C) Delhi Urdu Renaissance
(D) Sarvajanik Sabha
List II
1. Debendranath Tagore
2. Ganesh Vasudev Joshi
3. Rashid Ahmed Gangohi
4. Zaka Ullah
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 1 3 4 2
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Ans. (B)
14. The first christian missionary came into India in the—
(A) 1st century B.C.
(B) 1st century A.D.
(C) 2nd century A.D.
(D) 3rd century A.D.
Ans. (B)

15. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists —
List I
(Individuals)
(a) Baba Ramsingh
(b) Mirza Ghulam Ahmed
(c) Mukund Das
(d) Nauroji Furdoonji
List II
(Movements)
1. Satya Mahima Dharma
2. Rahnumai Mazdayasnan Sabha
3. The Namdhari Movement
4. The Ahmadiyah Movement
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 2 1
Ans. (B)
16. During Gupta age, there was no—
(A) Widow remarrige
(B) Devadasis in temples
(C) Sati system
(D) Purdah system
Ans. (C)

17. Among the four dynasties listed below which ones minted coins made of lead?
1. Mauryas
2. Satavahanas
3. Western Kshatrapas
4. Guptas
(A) 1, 2
(B) 1, 2, 4
(C) 2, 3, 4
(D) 3, 4
Ans. (C)

18. According to the periplus sea voyages to India were taken in the mouth of Epiphi or —
(A) October
(B) Ju1y
(C) June
(D) December
Ans. (D)

19. Who was the against the abolition of Sati?
(A) Radha Kanth Deb
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Devendranath Tagore
(D) Bipin Chandra Pal
Ans. (A)

20. Which of the following were used for drawing water for irrigation during the post- Gupta period?
1. Araghatta
2. Vapi
3. Tadaga
4. Pranali
Select the correct given below —
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 3
(C) 2, 4
(D) 1, 2, 3, 4
Ans. (D)

21. Why did Ranjit Singh avoided military encounter with the English? It was because?
(A) Initially he enjoyed cordial relations with the British
(B) Ranjit Singh was busy in conquering Multan, Kashmir, Peshawar etc
(C) He was assured by Metcalfe of the British alliance
(D) He understood that he’ll be of no match to the military powers of the British
Ans. (D)

22. Which one of the following is not matched correctly?
(A) Angula — Unit of linear measure
(B) Veli — Unit for measuring space
(C) Kalam — Unit of liquid measure
(D) Kalanju— Unit of weight
Ans. (C)

23. Which of the following terms mentioned in early sources denoted land measure?
1. Nivartana
2. Kulyavapa
3. Dronavapa
4. Rathya
Choose the correct answer from the codes given below —
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 1, 2, 3
(D) 3, 4
Ans. (C)

24. Brahma Samaj was latter developed into a spiritual fraternity by —
(A) Devendranath Tagore
(B) Keshava Chandra Sen
(C) Ranade
(D) Bhandarkar
Ans. (A)

25. Which of the following were considered untouchable in early India?
1. Charamakara
2. Svarnakara
3. Paraiyar
4. Rathakara
Select the correct answer given below —
(A) 1, 2
(B) 1, 3
(C) 1, 4
(D) 3, 4
Ans. (C)

No comments:

Post a Comment