Friday, December 2, 2011

Solved Question Indian History Test Paper

Solved Question Indian History Test Paper
MCQ Paper History
1. Dhavanyaloka is —
(A) An epic poem
(B) A work on poetics
(C) A play
(D) A work on Buddhist epistemology
Ans. (B)

2. The one major result of process of depeasantisation was —
(A) A spurt in industrial growth
(B) An erosion in the value of land as a commodity
(C) A growth of landless agricultural labour
(D) The introduction of institutional financing by governments
Ans. (C)
3. Which one of the following statements regarding the stupa is incorrect?
(A) It has an umbrella at the top
(B) It has a Sanctum sanctorum
(C) It has a circumbulatory path (Pradakshina patha)
(D) It has a fence surrounding it
Ans. (B)

4. Pagal Panthis sect was founded by —
(A) Syaid Ahmad of Rae Bareli
(B) Haji Shariatullah
(C) Karam Shah
(D) Shah Waliullah
Ans. (C)

5. The Central Hindu School at Banaras which served as a nucles of the Banaras Hindu University was established by —
(A) Madan Mohan Malaviya
(B) Mrs. Annie Besant
(C) Bhagawan Das
(D) Swami Shradhananda
Ans. (B)

6. ‘The council of nine gems’ is associated with the name of —
(A) Harshavardhana
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Ashoka
Ans. (B)

7. Who among the following were associated with the starting of the Rahnumai Mazdayasan?
1. Nauroji Furdoonji
2. Dadabhai Nauroji
3. S.S. Bengali
Choose the correct answer from the codes given below —
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans. (C)

8. The first memorial of a sati dated 510 A.D. is found at Eran in —
(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Punjab
Ans. (C)

9. The Swaraj Party decided to take part in the Reforms Scheme under Government of India Act, 1919 because —
(A) It wanted to gain political experience by forming government
(B) It wanted to expose the holowness of the reforms provided in the Act
(C) It wanted to co-operate with the government
(D) It wanted to curtail the influence of ‘no changers’
Ans. (B)

10. The Hindustan Republican Association founded for organising an armed revolution was renamed as the Hindustan Socialist
Republican Association under the leadership of —
(A) Acharya Narendra Dev
(B) Ram Prasad Bismil
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) S. A. Dange
Ans. (C)

11. Match List I with List II and select the correct answer —
List I
(a) Vernacular Press Act of 1878
(b) Indian Universities Act of 1904
(c) Indian Councils Act of 1909
(d) Rowlatt Act of 1919
List II
1. Lord Chelmsford
2. Lord Curzon
3. Lord Lytton
4. Lord Minto
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2
(B) 2 3 1 4
(C) 3 2 1 4
(D) 3 2 4 1
Ans. (D)

12. About how long did the tripartite struggle last?
(A) 260 years
(B) 150 years
(C) 200 years
(D) 275 years
Ans. (C)

13. Match List I with List II and select the correct answer —
List I
(Name of the reform movement)
(a) Satya Shodhak
(b) Self Respect
(c) Sarva Shodhak Samaj
(d) Namdhari
List II
(Name of its protagonist)
1. Jatirao Govindrao Phule
2. E. V. Ramaswami Naickar
3. Shahu Maharaj
4. Ram Singh
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3
Ans. (A)

14. The first national news agency of India was —
(A) The India Review
(B) The Free Press of India
(C) The Hindustan Review
(D) The Associated Press of India
Ans. (D)

15. The Act discouraging child marriage was passed in 1891 largely at the instance of —
(A) Ishwar Chandra Vidyasagar and Bhartendu Harishchandra
(B) Mahadev Govind Ranade and Jotiba Phule
(C) Keshab Chandra Sen and Beharmji Malabari
(D) Keshab Chandra Sen and Mahadev Govind Ranade
Ans. (C)

16. Who was the author of ‘Mudrarakshasa’?
(A) Visakhadatta
(B) Vishnu Sharma
(C) Kautilya
(D) Patanjali
Ans. (A)

17. Which one of the following events helped Gandhi who had returned from South Africa in 1915 more directly to emerge as the
undisputed leader of the Indian National Congress?
(A) Edwin Montagu’s announcement on 20 August, 1917 in the House of Commons that the policy of the British Government would
be the gradual development of self governing institutions with a view to the progressive realisation of responsible government in
India
(B) Annie Besant became almost overnight a pro-Raj supporter after Montagu’s promise of responsible government in India
(C) B .G. Tilak departed for England in September 1918 to fight a libel suit against Valentine Chirol
(D) The British Raj passed the Rowlatt Act on 18 March, 1919 to suppress the revolutionary movements against it
Ans. (D)
18. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists —
List I
(a) V.D. Savarkar
(b) Ashok Mehta
(c) S.N. Sen
(d) R.C. Majumdar
List II
1. The Sepoy Mutiny and the Revolt of 1857
2. The Indian War of Independence
3. 1857 The Great Rebellion
4. Eighteen Fifty Seven
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 1 3 4 2
(D) 1 4 3 2
Ans. (A)

19. Which of the following law givers of the post Gupta period declared that Sudras were not slaves by nature?
(A) Medhatithi
(B) Vijnanesvara
(C) Narada
(D) Jimutavahan
Ans. (A)

20. Who among the following were associated with Trade Union Movement in India?
1. B.P. Wadia
2. N.M. Joshi
3. Dhundiraj Thengdi
4. K. Kamaraj
5. Vitthalbhai Patel
Choose the correct answer from the codes given below —
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3
(C) l, 3 and 4
(D) 3, 4 and 5
Ans. (B)

21. Gupta ruler revived one of the following religions —
(A) Vedic
(B) Bhagvatism
(C) Buddhism
(D) Jainism
Ans. (B)

22. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists —
List I
(a) Young India
(b) Hindustan Prajatantrik Sangh
(c) Hindustan Socialist Republic Association
(d) Indian Republican Army
List II
1. Surya Sen
2. Chandra Shekhar Azad
3. Vinayak Damodar Savarkar
4. Sachindra Sanyal
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 4 2
(C) 3 4 2 1
(D) 1 3 2 4
Ans. (C)
23. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists —
List I
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Keshav Chandra Sen
(c) Dayanand Saraswati
(d) Ramkrishna Pramahansa
List II
1. Observed that Brahmanism should become a sort of universal religion
2. Identified Hinduism with the religion as founded in the Vedas
3. Emphasised that there are many roads to God
4. Proclaimed that the purest form of Hindu religion was to be found in Upanishads
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 1 4 3 2
(C) 4 1 3 2
(D) 4 1 2 3
Ans. (D)

24. Mathematics was treated as a distinct subject by —
(A) Brahamagupta
(B) Varahamihira
(C) Vijayanandin
(D) Aryabhatta
Ans. (D)

25. The lower castes tried to assert themselves by borrowing and imitating customs and manners of the upper castes. This was termed
as Sanskritisation by —
(A) M.K. Gandhi
(B) Bernard Cohn
(C) BR. Ambedkar
(D) M.N. Srinivas
Ans. (D)

No comments:

Post a Comment