Thursday, December 1, 2011

Free Online Psychology MCQ Paper

Free Online Psychology MCQ Paper
Solved Psychology Test Paper
1. Stressors are the:
(a) Physical, environmental, and social causes of the stress state
(b) Stress releasers
(c) Methods for coping with stress
(d) None of the above
Ans. (a)

2. The Rorschach Test is developed by the famous psychiatrist:
(a) E. Rorschach
(b) Hermann Rorschach
(c) L.F. Rorschach
(d) None of the above
Ans. (b)

3. Freud constructed a model of personality with:
(a) Two interlocking parts
(b) Three interlocking parts
(c) Four interlocking parts
(d) None of the above
Ans. (b)

4. According to Tompkins:
(a) Emotions provide the energy for motives.
(b) Motives simply give information about some need or condition of the body.
(c) Drives tell us what is needed and accompanying these drives are emotions (or affects). Emotions amplify the drives to give their strong motivational power.
(d) All of the above
Ans. (d)

5. The ……. is working ‘in the service of the reality principle’, according to Freud.
(a) Ego
(b) Id
(c) Super ego
(d) None of the above
Ans. (a)

6. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Body Language Nonverbal cues involving body posture or movement
of body parts
(b) Gestures Movements of various body parts that convey specific
meanings in a given culture
(c) Affect The strongest emotional attachments
(d) Subjective well being Individual’s global judgements of their own life satisfaction.
Ans. (c)
7. At the preconscious level we are aware of ……. or …….. that are easily available with a moment’s reflection.
(a) Memories, dreams
(b) Memories, thoughts
(c) Thoughts, illusions
(d) None of the above
Ans. (b)

8. Homeostasis is:
(a) The tendency the body to maintain its internal physiological processes at optimal levels
(b) The other name for emotional intelligence
(c) Home sickness
(d) None of the above
Ans. (a)

9. We …… ides, memories, feelings or motives from consciousness that are especially
unacceptable to us.
(a) Repress
(b)Restore
(c) Reorganise
(d) None of the above
Ans. (a)

10. Besides nutrient receptors in the stomach, satiety signal may also be provided by a hormone called:
(a) Cholecystokinin (CCK)
(b) Thyroxin
(c) Prolactin
(d) Adrenaline
Ans. (a)

11. Freud believed that repressed material is not …….but active in unconscious, often painful ways.
(a) Dormant
(b) Dominant
(c) Conscious
(d) None of the above
Ans. (a)

12. The very famous hypothesis of frustration aggression is proposed by:
(a) Dollard and Miller
(b) Yerkes and Dodson
(c) James and Lange
(d) Freud
Ans. (a)
13. According to Freud, in everyday life, unconscious thoughts and forbidden impulses
are revealed by ……. and by slips of the tongue or the pen.
(a) Accidents
(b) Motives
(c) Emotions
(d) None of the above
Ans. (a)

14. In phallic stage, boy develops sensual feelings toward his mother which is known as
(a) Electra complex
(b) Oedipus complex
(c) Virginia complex
(d) None of the above
Ans. (b)

15. Consider the following statements about anxiety:
1. The feeling of anxiety involves inner conflicts which arise from dealing with multiple possibilities
2. Anxiety is healthy if one moves through it to reach a higher level of development
3. Anxiety is unhealthy if one is ‘shut in’ by it
4. Freud distinguished between objective anxiety and neurotic anxiety
Which of the above statements is correct?
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 4
(c) l, 2, 3 and 4
(d) l, 3 and 4
Ans. (c)

16. ‘Personality is the dynamic organisation within the individual of those psychophysical systems that determine his unique adjustments to his environment”, was said by:
(a) Gordon Allport
(b) Walter Mischel
(c) William James
(d) None of the above
Ans. (a)

17. Who defined personality as the individual’s style of life, or characteristic manner of responding to life’s problems, including life goals?
(a) Murray
(b) Freud
(c) Adler
(d) Jung
Ans. (c)


18. Consider the following statements
1. To describe the motivational properties of behaviour, psychologists use the concept of need
2. A need is lack or deficit of some necessity
3. The condition of need leads to drive
4. A drive is a state of tension or arousal produced by a need
Select the correct answer from the options given below:
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans. (c)

19. One of the first type theories was proposed by
(a) William James
(b) Hippocrates
(c) Sigmund Freud
(d) None of the above

20. To develop his theory, ……. used a kind of steam-shovel approach to personality assessment.
(a) Freud
(b) Eysenck
(c) Skinner
(d) None of the above
Ans. (b)

21. Fear is an:
(a) Example of an acquired drive
(b) Aversive state of the organism aroused by stimuli that signal a future threatening event
(c) Example of instinct
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)


22. Eysenck developed a …….. theory in which the …… are actually personality dimensions.
(a) Trait, traits
(b) Type, traits
(c) Type, types
(d) None of the above
Ans. (c)

23. The preoptic area of the Hypothalamus
(a) Monitors body temperature
(b) Activates homeostatic mechanism
(c) Both (a) and (b)
(d) Inhibits eating
Ans. (c)


24. Allport defined as those which are so dominant that nearly all of the individual’s actions can be traced back to them.
(a) Traits
(b) Cardinal traits
(c) Types
(d) None of the above
Ans. (b)

25. Drive theories of motivation are also known as:
(a) Push theories of motivation
(b) Incentive theories of motivation
(c) Opponent process theories of motivation
(d) Optimal level theories of motivation
Ans. (a)

No comments:

Post a Comment