Thursday, December 1, 2011

Psychology Model Test Paper

Psychology Model Test Paper
Sample Paper Psychology Practice Test
1. …….. described several defence mechanisms by which the ego disguises, redirects, hides and otherwise copes with the id’s urges.
(a) Homey
(b) Jung
(c) Freud
(d) None of the above
Ans. (c)

2. Which of the following hormones becomes important in preparing the mammary glands for nursing and is related to maternal behaviour?
(a) Androgen
(b) Progesterone
(c) Estrogen
(d) None of the above
Ans. (b)

3. Which of the following theories of motivation emphasizes the importance of external conditions as a source of motivation?
(a) Instinct theory
(b) Drive — reduction theory
(c) Incentive theory
(d) None of the above
Ans. (c)

4. ……. believed that much of our cultural heritage viz, literature, music, art is the product of sublimation.
(a) Maslow
(b) Freud
(c) Jung
(d) None of the above
Ans. (b)

5. The osmoreceptors located in the hypothalamus just above the stimulate the release of Antidiuretic hormone (ADH):
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Pineal gland
Ans. (a)
6. According to Freud, all behaviour stemmed from two opposing groups of instincts which are:
(a) Eros and Thanatos
(b) Oedipus and Electra
(c) Hunger and thirst
(d) None of the above
Ans. (a)


7. ……… theories of personality are concerned with the individual’s personal view of the world, his self-concept and his push toward growth or self-actualization.
(a) Humanistic
(b) Social
(c) Psychoanalytic
(d) None of the above
Ans. (a)

8. Corticotrophin — releasing factor (CRF)
(a) Is made by certain cells in the brain structure known as the hypothalamus
(b) Flows from the hypothalamus to the pituitary gland
(c) The rate of secretion of ACTH is in part controlled by it
(d) All of the above
Ans. (d)


9. According to Leeper:
(a) Almost all our sustained and goal directed behaviour is emotionally toned
(b) The emotional tone provides the motivation for long sequences of behaviour
(c) The most fundamental type of research on emotions which needs to be conducted is research on their role as motives
(d) All of the above
Ans. (d)

10. The ego’s task of satisfying both id and super ego requires a
(a) Rash act
(b) Balancing or Compromising act
(c) Aggressive act
(d) None of the above
Ans. (b)


11. In self — handicapping:
(a) Individuals provide themselves in advance with good excuses for poor performance
(b) Individuals provide good reasons for good performance
(c) Individuals provide poor excuses for poor performance
(d) Individuals provide no protection against reduction in intrinsic motivation resulting from poor performance
Ans. (a)

12.. Freud used the concept of the ‘……‘to explain why people often act in ways that seem irrational.
(a) Unconscious
(b) Conscious
(c) Preconscious
(d) None of the above
Ans. (a)

13. Subjective well being is influenced by
(a) Genetic factors and several aspects of personality
(b) Reasonable goals coupled with a realistic chance to reach them
(c) Favorable external conditions
(d) All of the above
Ans. (d)

14. We …….. to repress an idea or impulse, it just happens, whenever the idea or impulse is so painful and anxiety-arousing that we must escape from it.
(a) Select
(c) Are ready
(b) Do not choose
(d) None of the above
Ans. (b)

15. Intrinsic motivators are:
(a) The things that are rewarding ‘in and of themselves’
(b) The external reward
(c) The work that pay us well
(d) None of above
Ans. (a)

16. …….. continues to operate underground and often converts into neurosis.
(a) Repressed material
(b) Wishes
(c) Desires
(d) None of the above
Ans. (a)
17. Yerkes and Dodson Law (1908) proposed that the optimum level o arousal depends on the:
(a) Emotional state
(b) Level of task difficulty
(c) Motivational stage
(d) Intrinsic motivation
Ans. (b)

18. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List-I List-II
(Conflict) (Explanation)
A. Approach —Approach conflict 1. Occurs when the objects have both positive and
negative valence
B. Approach — Avoidance conflict 2. Involves objects with negative valence. The
opposing forces tend to rain in the state of
equilibrium
C. Avoidance- Avoidance conflict 3. Involves two goals each with negative and
positive qualities
D. Double Approach Avoidance conflict 4. Person is involved in more than one positive
force fields and is easily resolvable
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 1 2 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 4 3 1
Ans. (a)

19. According to Freud, in the …….. stage, the infant obtains sensual pleasure first by sucking and later by biting.
(a) Oral
(b) Anal
(c) Phallic
(d) None of the above
Ans. (a)

20. Attribution is:
(a) An inference made by people about the causes of events
(b) Helpful in achieving a cognitive mastery of the causal structure in our environment
(c) Another name for attributes
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)

21 …….wrote, personality consists of “the distinctive patterns of behaviour that characterize each individual’s adaptation to the situations of his or her life”.
(a) Gordon Allport
(b) Walter Mischel
(c) Sigmund Freud
(d) None of the above
Ans. (b)


22. Imprinting of baby geese to their mother is a widely known example of:
(a) Instinct
(b) Emotion
(c) Attachment
(d) Motivation
Ans. (a)

23. The correct sequence of motivational events is
(a) Need —> Drive —> Goal Directed Behaviour —>Goal achievement —> Drive reduction
(b) Drive —> Need —> Goal Directed behaviour—> Drive —> Goal achievement —> Drive reduction
(c) Need —> Goal Directed behaviour —> Drive—>Goal achievement —> Drive reduction
(d) Drive —> Goal Directed behaviour —> Drive reduction —> Need —> Goal achievement
Ans. (a)

24. The share a tendency to be outgoing, friendly and talkative.
(a) Introverts
(b) Extroverts
(c) Sober
(d) None of the above
Ans. (b)

25. Which of the following statements is not correct about Drives?
(a) Drives, besides being stimulated by biological factors, may also be induced by intense internal/external stimuli
(b) In addition to primary drives, we also have many secondary drives
(c) Neutral stimuli paired with strong drives can acquire motivating properties
(d) Primary drives depend on learning
Ans. (d)

No comments:

Post a Comment