Saturday, December 3, 2011

Model Test Paper Psychology MCQ Paper


Model Test Paper Psychology MCQ Paper
Objectives Test Paper Psychology
1. Which one of the following is correctly matched?
(a) Achievement motivation — the desire to accomplish difficult tasks and to excel
(b) Power motivation            — the desire to exert influence over others
(c) Affiliation motivation     — the desire for close friendly relations with others
(d) All of the above
Ans. (d)

2. Projective tests are also called the:
(a) Depth methods
(b) Unstructured tests
(c) Self report inventories
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)

3. ……… made his famous P.F. test for evaluating a person’s characteristic modes of reaction in every situations of frustration.
(a) Galton
(b) Rosenzweig
(c) Murray
(d) Atkinson
Ans. (b)

4. “If we feel aroused after a near miss in traffic, we will probably label our emotion as ‘fear’ or perhaps ‘anger’. If instead, we feel aroused in the presence of an attractive person, we may label our arousal as ‘attraction’ or even ‘love’. Whose theory does this refer to?
(a) Schachter and Singer theory
(b) Cannon and Bard theory
(c) James — Lange theory
(d) Opponent — Process theory
Ans. (a)

5. The projective test can be administered in
(a) 10 minutes
(b) 15 minutes
(c) 5 minutes
(d) 20 minutes
Ans. (b)

6. Opponent — process theory of emotion suggests that:
(a) An emotional reaction to a stimulus is followed automatically by an opposite reaction
(b) Repeated exposure to a stimulus causes the initial reaction to weaken and the opposite reaction to strengthen
(c) The law of physics — every action produces a reaction — may apply to emotions as well
(d) All of the above
Ans. (d)


7. The Air force has used …….technique to evaluate group therapy sessions.
(a) Rosenzweig picture frustration test
(b) The word association test
(c) Kahn test of symbol digit arrangement
(d) Thematic apperception test
Ans. (c)

8. Expression of power motivation by manipulating and exploiting others in a
deceptive and unscrupulous fashion is termed as:
(a) Aggression
(b) Machiavellianism
(c) Over ambitiousness
(d) Philanthropism
Ans. (b)


9. Which of the following techniques is also used for the diagnosis and treatment of
behaviour problems?
(a) Behaviour tests
(b) Interview
(c) Rating scale
(d) Questionnaires
Ans. (b)

10. Who among the following has developed a type theory in which the types are actually personality dimensions, and every individual is scored or rated for his or her position on each dimension?
(a) Allport
(b) Eysenck
(c) Adler
(d) Erikson
Ans. (b)

11. “We feel sorry because we cry, angry because we strike, afraid because we tremble’ was stated by:
(a) Walter Cannon
(b) Philip Bard
(c) William James
(d) None of the above
Ans. (c)


12. Who among the following psychologists counted about 18,000 trait like terms in the English language?
(a) Sigmund Freud
(b) Gordon Allport
(c) Roger
(d) Eysenck
Ans. (b)


13. The ……. consists of elaborate ways of behaving and thinking which constitute the ‘executive function’ of the person.
(a) Id
(b) Ego
(c) Superego
(d) Dream
Ans. (b)

14. According to ______, there must be a different set of internal and external bodily changes for each emotion and the individual must be able to perceive them.
(a) Cannon — Bard
(b) Schachter — Singer
(c) James — Lange
(d) None of the above
Ans. (c)

15. Which of the following parts of body Freud referred as erogenous zones?
(a) The mouth
(b) The anus
(c) The genitals
(d) All of the above
Ans. (d)

16. _____ theory claims that the emotion we feel is due to our interpretation of an aroused or ‘stirred up’ bodily state.
(a) Cannon — Bard
(b) Schachter — Singer
(c) James Lange
(d) None of the above
Ans. (b)


17. The children developed sensual feelings toward the parent of the opposite sex. Freud called these thoughts and feelings in the boys the:
(a) Electra complex
(b) Oedipus complex
(c) Fixation
(d) Identification
Ans. (b)

18. In Freud’s theory is the fundamental technique people use to allay anxiety caused by conflicts.
(a) Projection
(b) Reaction formation
(c) Repression
(d) Regression
Ans. (c)

19. ______ is that force which initiates behaviour, directs it and accounts for its termination or cessation.
(a) Motivation
(b) Instinct
(c) Attitude
(d) None of the above
Ans. (a)

20. One of the earliest “personality theories” attempted to classify individuals into personality types on the basis of body build was given by:
(a) Kretschmer
(b) Sheldon
(c) Freud
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)

21. Which theory takes a hedonistic view of motivation?
(a) Opponent — process theory
(b) Incentive theory
(c) Optimal — level theory
(d) Biological theory
Ans. (a)


22. Which of the following personality types is described as noisy, callous and fond of
physical activity?
(a) Endomorph
(b) Ectomorph
(c) Mesomorph
(d) None of the above
Ans. (c)

23. claimed that all life processes are fundamentally purposive and behaviour of men and of other animals is characterized by striving in the pursuit of those ends or goals.
(a) Charles Darwin
(b) William Mc Dougall
(c) Charles Spearman
(d) None of the above
Ans. (b)


24. ……..  is a complex statisti1 technique for reducing a large number of measures to a smaller number of independent dimensions.
(a) Correlation
(b) Factor analysis
(c) Reliability
(d) Validity
Ans. (b)

25. Which of the following variables influence the correlations in trait studies?
(a) Age
(b) Sex
(c) Intelligence
(d) All of the above
Ans. (d)

No comments:

Post a Comment