Saturday, December 3, 2011

Free Online Psychology Sample Paper


Free Online Psychology Sample Paper
Psychology Test Paper
1. According to psychoanalytic theory the sexual energy that underlies the biologically based urges is called the:
(a) Ego
(b) Defense mechanisms
(c) Libido
(d) Oedipus
Ans. (c)

2. James theory about emotion, i.e., ‘felt emotion is the perception of bodily changes’ was supported by the Danish physiologist
(a) Abraham Maslow
(b) Carl Lange
(c) Philip Bard
(d) None of the above
Ans. (b)

3. Freud described ………. as “the royal road to the unconscious”.
(a) Id
(b) Dreams
(c) Sex
(d) Aggression
Ans. (b)

 4. The _____ theory says that felt emotion and the bodily reactions in emotion are independent of each other both are triggered simultaneously.
(a) Canon — Bard
(b) James — Lange
(c) Schachter — singer
(d) None of the above
Ans. (a)

 5. According to Jung are inherited ways of organizing, or reacting to our experiences
with the world.
(a) Collective unconscious
(b) Archetypes
(c) Personal unconscious
(d) Complexes
Ans. (b)


6. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Compensation                  Ravi does not do well in class but practices hard for tennis at  
                                                which he is very good
(b) Regression                         Whenever he feels upset, the scientist plays with his
                                                 childhood toys
(c) Over compensation            A stutterer becomes a world famous orator
(d) Reaction formation            Ajay has not been selected for the school volleyball team,
                                                 but imagines himself to be a state — level player
Ans. (d)

7. Who among the following psychologists divided all personalities into introverts and
extraverts?
(a) Freud
(b) Carl Jung
(c) Adler
(d) Erikson
Ans. (b)

8. Motives evoke some behaviour which is instrumental in arriving at the goal and this is the _____ phase of motivational cycle.
(a) First
(b) Second.
(c) Third
(d) None of the above
Ans. (b)

9. According to the psychologists in the past it is a ______ by which the organism is able to preserve its existence and propagate its species.
(a) Predetermined action
(b) Hereditary factor
(c) Desire
(d) None of the above
Ans. (a)

10. A ………. refers to any characteristic in which one individual differs from another in a relatively permanent and consistent way.
(a) Personality
(b) Trait
(c) Humanistic
(d) Concept
Ans. (b)

11. Theory emphasized biological continuity from the lower organisms to man.
(a) Sigmund Freud’s
(b) William James’s
(c) Charles Darwin’s
(d) None of the above
Ans. (c)

12. _____ identified several human instincts with the appropriate emotions which accompany them, viz, flight with fear, curiosity with wonder etc.
(a) William Mc Dougall
(b) Charles Spearman
(c) B. F. Skinner
(d) None of the above
Ans. (a)

13. Who among the following psychologists has developed a theory of personality based on two dimension-introvert and extrovert?
(a) Carl Jung
(b) Freud
(c) Hans Eysenck
(d) Erich Fromm
Ans. (c) 

14. and revived interest in instinctive behaviour.
(a) K. Lorenz, N. Tinbergen
(b) Stanford, Binet
(c) James, Freud
(d) None of the above
Ans. (a)

15. A specific pattern of responding under appropriate stimulation is termed as releaser and the appropriate time or period is termed as:
(a) Specific period
(b) Critical period
(c) Primary period
(d) None of the above
Ans. (b)

16. Psychologists have grouped needs into several categories, like:
(a) Biological, Psychosocial etc
(b) Moral, social etc.
(c) Biological, moral etc
(d) None of the above
Ans. (a)

17. Consider the following needs:
1. Physiological
2. Safety
3. Esteem
4. Love and belongingness
5. Self — actualization
According to Maslow’s theory of needs the correct sequence of the hierarchy of these needs from bottom to the top is:
(a) 1, 3, 4, 2, 5
(b) 1, 3, 2, 4, 5
(c) 1, 4, 3, 2, 5
(d) 1, 2, 4, 3, 5
Ans. (d)


18. ………approach involves the psychological study of the individual case and it entails efforts to understand, explain and, sometimes predict an individual’s behaviour in various situations.
(a) Psychological
(b) Dimensional
(c) Idiographic
(d) None of the above
Ans. (c)

19. …….. theory of personality has had a major impact on psychology, sociology, anthropology and literature, indeed on western thought in general.
(a) Allport’s
(b) Maslow’s
(c) Freud’s
(d) None of the above
Ans. (c)

20. The first clinical psychologist who attempted to give scientific classification of the self is
(a) Jung
(b) Adler
(c) Freud
(d) Erikson
Ans. (c)

21. Basic to the theory is the observation that many emotional — motivating states are followed by opposing, or opposite states
(a) Opponent — process
(b) Incentive
(c) Hedonistic
(d) Optimal process
Ans. (a)


22. Freud viewed that about …….. part of the mind is unconscious.
(a) 8/10
(b) 9/10
(c) 5/10
(d) 7/10
Ans. (b)


23. Which of the following scales have been useful in measuring anxiety, hostility, hallucinations, phobias and suicidal impulses?
(a) 16P.F.
(b) M.M.P.I.
(c) T.A.T.
(d) Adjective check list
Ans. (b)

24. Izard (1977) has proposed:
(a) A set of ten basic emotions which on combination results into other emotional blends
(b) A new born is capable of feeling only a generalized negative state and the emotions of interest and sadness
(c) A baby after few months develop joy and anger and by the age of nine months, shame and fear appear
(d) All of the above
Ans. (d)

25. Which of the following personality tests was developed to eliminate the defects and shortcomings of the interview method?
(a) Psychometric tests
(b) Projective techniques
(c) Behaviour assessment tests
(d) None of the above
Ans. (b)

No comments:

Post a Comment