Saturday, December 3, 2011

Psychology Objective Practice Test Paper


Psychology Objective Practice Test Paper
Model test Paper Psychology
1 …….. approach is aimed at the discovery of personality principles that apply to people in general.
(a) Nomothetic
(b) Dimensional
(c) Either (a) or (b)
(d) None of the above
Ans. (c)


2. Who has identified the major components of personality as a small number of personality types?
(a) Eysenck
(b) Freud
(c) Thorndike
(d) None of the above
Ans. (a)

3. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Hypothalamus               Coordinates the activities critical to survival and monitors the           
                                            state of our body, particularly its fluid level
(b) Neural activity in
     the lateral
     Hypothalamus               Excites eating behaviour
(c) Ventromedial
     Hypothalamus               Inhibits eating
(d) All of the above
Ans. (d)

4. Personality ………means where every individual is scored orated for his or her position on each dimension.
(a) Dimension
(b) Trait
(c) Type
(d) None of the above
Ans. (a)

5 Consider the following statements:
1. Achievement motivation refers to the desire of a person to net standards of excellence
2. The need to achieve, also known as n— Ach energises, directs behaviour and influences perception of situations
3. People differ in the degree to which they experience the need to achieve. Thematic Apperception Test is used for its measurement.
Select the correct answer from the options given below:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) l, 2 and 3
Ans. (d)

6. By …… traits, Allport described those that might he mentioned in a careful letter of recommendation or checked off on a rating scale where thee rater is asked to select the outstanding characteristics of an individual.
(a) Central
(b) Cardinal
(c) Secondary
(d) None of the above
Ans. (a)

7. Studies show that people with high power need:
(a) Engage in greater amount of fighting
(b) Take part in competitive sports
(c) Are assertive
(d) All of the above
Ans. (d)

8. A phenomenological theorist who emphasized on development of the self was
(a) Richard Walter
(b) Abraham Maslow
(c) Skinner
(d) Albert Bandura
Ans. (b)


9. Which one of the following options is not correct?
(a) Hedonistic views of motivation say that we are motivated to seek goals which give us good emotional feelings
(b) According to hedonistic view of motivation, we tend to avoid those goals resulting in displeasure
(c) The opponent process theory takes a hedonistic view of motivation
(d) The opponent process theory disapproves the hedonistic view of motivation
Ans. (d)

10. Psychologists define emotion as a state of complex pattern of changes consisting of
(a) Physiological arousal, facial expressions
(b) Cognitive processes, gestures
(c) Behavioural reactions, subjective feelings
(d) All of the above
Ans. (d)

11. The superego takes a long period of development from birth up to the age of:
(a) 8 to 10 years
(b) 7 to 8 years
(c) 5 to 7 years
(d) 11 to 12 years
Ans. (b)


12. According to Plutchik (1984) there are eight basic emotions, made up of four pairs of opposites.
Which one of the following pairs is not proposed by Plutchik?
(a) Joy — Sadness
(b) Fear — anger
(c) Surprise — anticipation
(d) Anticipation — Fear
Ans. (d)


13. The …… is used with infants and adults.
(a) Questionnaire
(b) Rating scale
(c) Case history
(d) Interview
Ans. (b)

14. Cannon and bard proposed that:
(a) In response to particular stimulus the cortex produces both the bodily changes as well as emotions
(b) The reaction and the experience of emotions do not occur one after the other but rather simultaneously
(c) Emotional experience follows a physiological response to an external event
(d) Both (a) and (b)
Ans. (d)

15. The term projective technique was first used by:
(a) Beck
(b) Frank
(c) Murray
(d) Hertz
Ans. (b)


16. Who among the following psychologists proposed a theory of emotion suggesting that emotion — provoking events produce various physiological reactions and that recognition of these is responsible for subjective emotional experiences?
(a) James and Lange
(b) Cannon
(c) Bard
(d) None of the above
Ans. (a)


17. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
                  List-I                                              List-II
        (Theories of emotion)                       (Explanations)
A. Cannon Bard theory                      1.Various emotion — provoking events          
                                                            simultaneously produce physiological arousal and  
                                                            subjective reactions labelled as emotions.
B. James — Lange Theory                2. An emotional reaction is followed automatically 
                                                           by an opposite reaction.
C. Opponent Process Theory             3. We focus on internal physiological cues to   
                                                           determine whether we are experiencing an emotion
                                                           and what this emotion is
D. Schachter Singer Theory              4. Our subjective emotional states are determined, at
                                                           least in part by the cognitive labels we attach to    
                                                           feelings of arousal.
Codes:
        A     B      C       D
(a)    1     3       2        4
(b)    2     1       3        4
(c)    4     2       1        3
(d)    3     4       2        1
Ans. (a)

18. The C.A.T. was devised by Bellack and Ballack to measure the personality of children between the age group:
(a) 2 and 10 years
(b) 3 and 11 years
(c) 4 and 12 years
(d) 6 and 12 years
Ans. (b)


19. Which one of the following is the correct cycle of motivation?
(a) Motive — Goal — Instrumental behaviour — Relief
(b) Motive — Instrumental behaviour — Goal — Relief
(c) Goal — motive — Instrumental behaviour — Relief
(d) Goal — Drive instrumental behaviour — Relief
Ans. (b)

20. Approach — approach conflict leading to frustration is’ an example of
(a) Social barrier
(b) Intrapersonal barrier
(c) Physical barrier
(d) Interpersonal barrier
Ans. (b)

21. …….. used the word Association Test method for clinical and diagnostic purposes.
(a) Adler
(b) Jung
(c) Freud
(d) Mc Clelland
Ans. (b)

22. Different behaviours of the organism are caused by different motives. Some behaviour and their underlying motives are listed below. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
            List-I (Behaviour)                      List-II (Motive)
A. Sleep                                             1. Stimulation
B. Exploration and manipulation       2. Unconscious
C. Psychopathology                           3. Novelty and curiosity
D. Desiring Mother’s                         4. Viscerogenic contact
Codes:
         A      B      C      D
(a)     4      3       2       1
(b)     4      3       1       2
(c)     1      3       2       4
(d)     1      2       3       4
Ans. (a)

23. ‘Each person has an essential nature that “presses” to emerge, like the “press” within an acorn to become an oak tree,’ was said by:
(a) Sigmund Freud
(b) Abraham Maslow
(c) William James
(d) None of the above
Ans. (b)

24. Excessive secretion of anterior ……. makes the person intellectually active, emotionally cold and leads to rugged personality like a giant.
(a) Adrenal
(b) Pituitary
(c) Thyroid
(d) Parathyroid
Ans. (b)


25. _____ stressed that “the human being is not a white rat” and emphasized that “man has a higher and transcendent nature”.
(a) Maslow
(b) Freud
(c) Thorndike
(d) None of the above
Ans. (a)

No comments:

Post a Comment